|
||||||||||||||
![]() |
Hvem sætter standarden ??
Se beskrivelse af EURO version standarden her. Denne hjemmeside beskriver ganske fint baggrunden til standarden og hvilke hunde der ligger til grund for denne beskrivelse. På samme www kan også læses at Dansk Kennel Klub nu har ændret standarden således at blå øjne og ”hængeører” er diskvalificerende fejl! Begge dele skulle eftersigende kunne ses på slædehunde i Grønland!!!!! Blå øjne har jeg aldrig set, men knæk- og hænge øre findes da. En af mine tidligere hunde havde rent faktisk knæk/hængeører. For 50 år siden kan jeg godt forstå fornuften i at forsøge at bevare den nordiske standard ved beskrivelser og stamtavler da det dengang var langt mere besværligt at lige hente et par hunde på Grønland. I Norge blev hundene for øvrigt dengang benyttet som arbejdshunde, hvor man satte pris på netop de kvaliteter man kan finde i den Grønlandske hund, og af den grund ikke ønskede anden rase indblandet– A logiske årsager tror jeg aldrig at hundene i Danmark har været andet end hyggehunde Gennem tusindvis af år har det i Grønland været et større problem at få tilført nyt blod end at få ødelagt avlen af uønsket blod. Den meget spændende historie om at man hos polareskimoerne lader tæver parer med ulve for at tilføre nyt blod rejser jo unægtelig et interessant spørgsmål. ”De hvalpe som bliver født som afkom efter sådan en parring er de ikke 100 procent ægte grønlandske slædehunde” ???? Det må de da være !! Og det er ikke blot en god historie - Der bliver stadig blandet ulve ind i hundenes blodlinier på Grønland. Var det en ide at spørge grønlænderen om hans mening om omkring hvordan standarden for hans tidligere livsgrundlag skulle fastsættes. Svaret burde selvfølgelig være ja men det er desværre nød til at være et ”nej”! for de ville aldrig kunne blive enige. Da 70 - 80 % af hundene i Qaanaaq området midt i firserne døde på grund af sygdom var der udover at give økonomisk støtte også tale om sende hunde fra Vestgrønland nordpå, men her betakkede polareskimoerne sig. De mente ikke at de kunne bruge de mærkelige hunde som fandtes i Disco og Uumanaq området. Om det er indflydelse fra ulven, tiden eller hunde fra Canada der har givet polareskimoerne deres opfattelse af hvordan en rigtig hund efter deres mening skal se ud er egentlig ligegyldigt, det er blot et fint bevis på at hundene ikke er ens..
Hvad med at vi her i Danmark beslutter os for at sætte standarden for zebraer? Der findes nogle fine eksemplarer i landets dyreparker. Skørt ja - men stort set det samme - Den evolutionære ændring som der foregår hos zebraen i Afrika går sine egne veje og kan ikke fastlægges / styres fra noget andet sted. Udover den evolutionære ændring af hunden i Grønland er den selvfølgelig voldsomt påvirket af fangeren og hans ønsker til hvordan en hund bør være. Sådan er det og sådan bør det være! Mine egne to ”gamle” hanhunde der er importeret fra Grønland er som sagt et godt eksempel på hvor forskellige ægte hunde kan være. Begge har et udseende som sikkert kunne accepteres efter Euro-standarden, men den største forskel ligger nu også i deres sind. Balto :. Med den i øvrigt ringe forudsætning jeg har for at kunne sætte mig ind i ”standarden” vil jeg mene at Balto nok er noget af indbegrebet for hvordan man her i Skandinavien ønsker at en grønlandshund skal se ud. Han er nem at få til at gøre som man ønsker. Han fungerer perfekt sammen med vores børn som får lov til at kører med ham alene. Hvis det ikke var fordi han er en pokkers jubelpisser hver gang nogen kommer og snakker med ham ville han med sit rolige væsen være en alle tiders hund at have inde i huset. Han er meget tolerant overfor de andre hunde i gården og der skal meget til før han maner sig op til at sætte dem på plads. Fremmede hunde er han glad for at møde. Salik : En noget langbenet hund som godt kan optræde lidt reserveret overfor mennesker. Overfor de andre hanhunde er han barsk og uddeler tæsk så snart han kan finde den mindste årsag. Da han ryger lige i hovedet på fremmede hunde, hvis de spiller det mindste op til ballade, er han ikke en hund som jeg tør lade mine børn bruge. Saliks meget stærke psyke gør at hvis han kom i de forkerte hænder kunne han godt få den skøre ide at ville dominerer mennesker såvel som hunde.
Hvem af de to ville være bedst egnet til avl ?
Hvis min tese er korrekt er det jo så indlysende at der her er noget af et dilemma!
Jeg mener at kunne læse mellem linierne at
der herhjemme i norden faktisk er ved at være en opfattelse af at deres
kontrollerede avl er bedre end den ”tilfældige” parring der foregår i
Grønland hvor man jo ikke har nogen garanti mod indavl.
Man kunne gå så vidt
til at sige at ikke engang de 8 ugers hvalpe vi tager med hjem
direkte fra Grønland nødvendigvis bliver til ægte grønlandshunde /
grønlandske slædehunde. I Grønland er det et faktum at man ikke
beholder de 6 – 7 måneders hvalpe som ikke har evnerne. De hvalpe vi
tager med os til Danmark vil aldrig blive udsat for samme ”test”
kriterier og derved risikere vi at videreføre gener som ikke ville
blive værdsat på Grønland. Det er ikke til at komme uden om at det
er den grønlandske fanger, med hans nedarvede viden omkring dette
emne og barke metoder der har gjort og stadig gør den grønlandske
slædehund til hvad den er i dag. Kvaliteten af det avls arbejde som
foregår på Grønland vil aldrig kunne efterlignes af opdrættere på
vores sydlige breddegrader da de ganske enkelt står med helt
forkerte værktøjer for at kunne udføre dette arbejde. Regler og
standarder vil ikke kunne råde bod på den manglende erfaring. Hvor
meget erfaring kan man forlange at en udstillingsdommer (fra feks.
Italien eller England) kan have omkring grønlandske slædehunde. Af de
9 hunde jeg har i øjeblikket er der faktisk 2 som jeg ikke mener er
gode nok til at benyttes til avl. Den ene er på trods af at den er
hentet på Grønland, har et vidunderligt væsen, samt et ydre der
sikkert er meget nær en ”ideal” hund så mangler den lige det gen som
får en rigtig grønlandsk slædehund til også at ligge fremme i selen
efter 10 timers arbejde. På Grønland ville han blive aflivet da han
er for doven – I Danmark kunne han måske gå hen og blive Superstar
og far til mange fremtidige danske grønlandshunde! Der er noget der
ikke stemmer her! Det er helt op til den enkelte læser at konkludere på følgende faktum.
men når hundepisken skiftes ud med en kam er jeg bange for at kriterierne også ændres og til sidst er der ikke mere Grønland i en grønlandshund end der er italiener i italiensksalat. I realiteten er den hund man i Norden kalder
”Grønlandshund” en norsk rase som intet har at gøre med hvordan
slædehundene er på Grønland i dag. Standarden er grundlagt i Norge for
nu mange år siden ud fra de hunde man arbejdede med dengang. Avlsarbejde
er fortsat uden at der er blevet skelet til hvordan hundene på Grønland
var dengang og siden har udviklet sig. Når værdien af den nordiske grønlandshund som trækhund i dag samtidig er noget tvivlsom kan man godt konkludere at der faktisk er tale om at der er to forskellige ”raser”. En Grønlandsk Slædehund er til de mennesker der kan leve med de variationer der er indenfor denne rase, men som sætter pris på hundens kvaliteter den har med sig fra Grønland. Og som kan leve med de vanskeligheder der måske er ved denne hund sammenlignet med den "afrettede" nordiske version. En Grønlandshund er til dem der vil have en ”ægte” hund med stamtavle og hele baduljen. Det er en hund der, sikkert er vokset op i familiære omgivelser, af sind, evner og ydre blevet en neddroslet slædehund, men en god familie og udstillingshund. Baseret på dette kan jeg konkludere følgende.
Det kan faktisk undre mig at det overhovedet er muligt at få ”typegodkendt” en hund fra Grønland hvis både sind og udseende kan være så forskelligt fra den officielle euro version af grønlandshund. Det undrer mig at man advarer kommende hundeejere mod at tage hunde med hjem fra grønland med den begrundelsen at den grønlandske slædehund er et flokdyr! Hvad er forskellen på en hund der bliver hentet direkte fra Grønland og den man køber i en nordisk kennel? Er den gamle norske udgave af grønlandshunden da ændret så meget at denne ikke længere har en stærk flok mentalitet? Det undre mig at der i standarden (FCI 274) faktisk står Anvendelsen = Slædehund.! Betegnelsen slædehund gælder for hundene på Grønland, men da ikke for 95 % af de hunde som i norden går under navnet grønlandshund.
|